♥ King and Queen :

Monday, October 24, 2011

Keluarga Berbilang kaum : Seronok !


Happy Deepavali kepada masyarakat Malaysia 
yang beragama Hindu : )

Semperna deepavali nie just nak sharing beberapa perkara tentang adanya keluarga berbilang kaum. Mak Long aku yang kitorang panggil Mummy, berkahwin dengan Pak Long (Daddy) yang dulunya beragama hindu. So secara automatiknya 3 orang cousin aku berdarah mix. Malay + Indian. Disebalik salasiah keluarga sebelah daddy pulak ada juga campuran Indian + Chinese. So relation antara keluarga besar aku dengan keluarga Daddy sangat lah rapat. Seronok bila 3 perayaan nie kami kongsi bersama. Hari Raya, Deepavali dan Raya Cina :) Kedua-dua pihak yang non-muslim sangat menghormati kami serta 1 sama lain. Apa jenis perayaan @ majlis perkahwinan, mereka akan jadi salah satu daripada tetamu yang wajib ada. Dulu mendiang Tata (atuk) selalu masak masakan yang sedap sedap tiap kali menjelang deepavali. Tapi cuma tinggal pati/patty (nenek) je sekarang. Keluarga dorang lain. Kalau ada yang kata tak suka india. Bagi aku tidak. Sebab tak semua indian tu sama. Tengok jugak dari segi sesuatu keluarga tu. Macam keluarga daddy dorang tak ubah macam cara hidup Melayu. Apa yang tak patut dorang tegah daripada lakukan @ sentuh. Dari segi masakan pun macam tu. Dorang sangat memahami budaya Melayu. Itu yang penting! Proud to be part of this family =)


*Harap dapat datang untuk Deepavali tahun nie ^_^ 

2 comments:

Cik Eka said...

seronoknya ada keluarga yang berbilang kaum...

kan scc

TheMuks [SCC] said...

Yup sangat seronok cik eka ^_^

*psst psst nick name kita sama tehehe =D