♥ King and Queen :

Thursday, August 25, 2011

Posto! Posto ! Salam Merdeka Raya Buat Bloggers !


Kepada semua bloggers yang sudi menyelinap serta menatap dengan paksa rela blog SCC nie,
sila lah terima kad raya SCC dengan hati yang riang gembira yerr ^_^ even bur0kss pun, sila senyap haipp !

SaLaM AiDiLiTri MaAf ZaHiR dAn BaTiN 
"andai eyka ada terkasar bahasa dengan entri entri yg sebelum nie,
atau terguriss hati mana-mana blogger, mohon maaf zahir & batin.."


Juga Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan buat semua rakyat Malaysia !! : )


**Sesiapa yang beraya ke kampung tu pandu dengan cermat yerr, makan pon jgn lahap sangat okies :D

Lailatul Qadar (malam ketetapan) adalah lebih baik daripada 1000 bulan ...


Lailatul Qadar (malam ketetapan), adalah satu malam yang khusus terjadi di bulan Ramadan. Malam ini dikatakan dalam al-Qur'an pada surah Al-Qadr, lebih baik daripada seribu bulan . Saat pasti berlangsungnya malam ini tidak diketahui namun menurut beberapa riwayat, malam ini jatuh pada 10 malam terakhir pada bulan Ramadan, tepatnya pada salah satu malam ganjil yakni malam ke-21, 23, 25, 27 atau ke-29. Malah ada sebahagian ulama yang menganggap ia berlaku pada malam genap seperti malam 24 Ramadan. Walaubagaimanapun, antara hikmah malam ini dirahsiakan agar umat Islam rajin beribadat di sepanjang malam khususnya di sepuluh malam yang terakhir. Sebahagian Muslim biasanya berusaha tidak melewatkan malam ini dengan menjaga diri agar berjaga pada malam-malam terakhir Ramadan sambil beribadah sepanjang malam.



Terdapat banyak peristiwa penting yang berlaku dalam bulan ini . Antaranya:
  • 10 Ramadan 8 H: Pembukaan Makkah (630 M)
  • 17 Ramadan 2 H: Perang Badar (624 M)


Wednesday, August 24, 2011

Hantu wujud dalam minda Melayu ...





...sebagai satu penjelasan mengenai perkara-perkara yang tidak difahami atau diketahui. Contohnya :



  • Mengapa seseorang itu sakit mengejut pada hal sebelum ini kelihatan sihat sebelum berpindah ?
  • Mengapa pokok besar dan berakar songsang itu berbunyi pada waktu malam ?.
  • Mengapa sesebuah rumah itu ditinggalkan oleh penghuninya, dan orang yang baru berpindah masuk tidak kekal lama. Ada bunyi orang mengilai .
  • Mengapa kawasan kubur seperti ada sesuatu bergerak dan berbunyi pada waktu malam.
  • Mengapa mayat seseorang dijumpai berkecai-kecai ketika berladang. (Akibat haiwan buas?)

Mungkin orang Melayu hendak menakutkan anak-anaknya janganlah keluar waktu malam atau waktu maghrib. Mungkin cerita hantu mudah direka dan menjadi hiburan pada waktu malam.



Ciri-ciri umum

Pada umumnya orang-orang Melayu percaya hantu menjalankan aktivitinya pada waktu malam sahaja khususnya ketika bulan mengambang. 99 % hantu dalam masyarakat Melayu terdiri daripada perempuan atau menyerupai perempuan. Hantu dalam masyarakat Melayu adalah untuk ditakuti, bukan untuk didekati.
Berdasarkan gambaran umum (tidak semestinya tepat kebenarannya),kebanyakan hantu ini matanya merah, pada mulutnya merah kesan-kesan darah. Mulutnya penuh dengan gigi yang tajam bercerancang, berwarna merah, selalunya selepas menghisap darah.

Jenis-jenis hantu

Ada pelbagai jenis hantu atau makhluk yang dianggap hantu ini . Munsyi Abdullah dalam Hikayat Abdullah telah lama mempertikaikan kepercayaan karut orang Melayu ini. Antara jenis-jenis kelompok hantu-hantu ini adalah :
  1. Pontianak/ Puntianak/ Kuntilanak
  2. Polong
  3. Toyol
  4. Pelesit
  5. Hantu Air/ Hantu Laut
  6. Hantu Raya
  7. Hantu Bungkus/ Pocong/ Hantu Punjut
  8. Langsuir

Menurut cara perubatan Islam

  • Orang Melayu yang agak beriman akan berjumpa dengan orang alim seperti ustaz, Imam, lebai, pak aji atau tokoh agama di dalam kampung untuk menyelesaikan masalah ini dengan bacaan al Quran. Mereka yang sakit biasanya akan dibacakan ayat-ayat tertentu bagi memulihkan semangat, dan biasanya dimandikan / disuruh mandi dengan air campuran limau bagi menyegar badan. Selain itu air yang dibacakan bacaan al Quran diberi munum bagi memulih/penguat semangat pesakit. Ini sama seperti mereka yang berfikiran moden berjumpa dengan pakar motivasi bagi meringankan fikiran daripada masaalah yang dihadapi.

  • Bagi orang Melayu, hantu boleh dihalau dengan bacaan ayat-ayat suci. Oleh itu, orang Melayu menyimpan al Quran di rumah. Selain itu ayat-ayat Quran tertentu digantung di dinding-dinding rumah walaupun mereka tidak mengerti apa maksudnya.Dengan harapan, hiasan quran ini dapat menghalau jin tanpa beramal dengannya. Perkara ini adalah bertentangan dengan ajaran Islam sebenar, kerana Al Quran adalah untuk dibaca dan bukannya menjadi hiasan.





(Ehsan Wikipedia)

Monday, August 22, 2011

Geram kan bila berhadapan dengan orang macam nie ..

Orang yang terlalu tinggi level of confidence dia plus orang yang terasa diri dia dah habes bagus. Walhal tak bagus mana pun. Bangang ada! Rasa nak tekan caps lock demi menaip nama penuh dia kat sini biar dia tak payah susah susah terasa. Sebab orang yang diwarwar kan disini sememangnya engkau okay? Mana taknya nak orang saja yang dok paham ke'emo'an dan sawan gila babi dia tu! (malas nak cover sakit hati) dia ingat dia baby ke apa? kepala hotak dia je orang kena angguk and follow. Tang orang lain cakap semua salah macam tu? Hanggok kau! Malas nak hadap mulut makcik makcik kau yang memang bujekk betul sentiasa. So, entri bodoh nie untuk engkau ya perempuan hambikk ! Semua orang kau nak benci, semua orang kau nak caci, burok la, gemok la, miskin la.. Gile teruk la weii bila 'orang yang tak sempurna' mengutuk 'orang yang tak sempurna' jugak? What the !@#$%^&* haihhh --' sangat sangat meluat dengan kau sekarang okay ! Tak bagus mana pun kau nie weii ingat tu je..

  • Konon dia paling pandaii lah - Herkkk !
  • Apa orang cantek ada, kau pun nak, tolong lah - dorang tu cantek okay! 
  • Bila bercakap nak dia je paling betul !
  • Bila mengata orang bajek bajek kau tu Model huh - padahal !
  • Tang orang mengata dia nak emo bagai nak gile - meninggal lah ~
  • Wajah gadis desa yang lupa daratan okay .. 
  • Makin la naik geli la tengok ko samdolll - blah boleh?



**dapat tumbok muka kau sekali pon dah cukup buat loya aku hilang serta merta okay !

Friday, August 19, 2011

IKHLAS RAMADHAN : KAMI BLOGGER PRIHATIN (BA)


Segmen Paling Bagus Di antara mana-mana segmen BA, beliau menyebarkan info melaui blog beliau dan Alhamdulillah BA berjaya menyampaikan info dan 'mesej penting' ini buat semua followers dan readers ..
Seikhlas hati kita sama-sama menyampaikan dan menghulur bantuan semperna bulan mulia ini. 

SEGMEN BEN ASHAARI : KAMI BLOGGER PRIHATIN



**Tahan air mata tengok video nie .. Subhanallah T_T


You can also bank-in your donations to our Maybank (5621 4270 8704) or CIMB account (1259 0000 804 058), and fax to us the bank-in receipts to our fax number (03-8948 7339) or e-mail the receipt to info@irmblog.org

Please specify on the receipt which appeal you would like to donate to. For a more detailed explanation, call us on 03 8948 6334.

 (**Ehsan dari IRM dan Ujang)

__________________________________________________________________________________

Memandangkan semalam SCC dah pun buat satu entri berkaitan rakyat Somalia dan Kempen IRM,
so SCC link kan kat SINI entri semalam okay .. Klik dengan seikhlas hati dan hulurkan lah bantuan walaupun hanya dalam jumlah yang sederhana .. Insya-Allah : ) 

Thursday, August 18, 2011

Penting ! Siapa yg sudah berdaftar dengan Internet Banking??

Salam Ukhwah & Salam Khamis ...

Alhamdulillah kita masih diberi umur yang panjang kan? Ramadhan ke-18 : ) Setakat nie masih bersyukur sebab belum ada sebarang pembaziran yang berjaya dilaksanakan! Maksud? Herghh .. SCC tak shopping raya lagi lerr disamping juadah berbuka puasa pon setakat nie tak banyak membazir insya-Allah : ) Cuma bila buka luar tu biasa laa .. kadang kadang okay !

Haa.. back to basic! Korang yang view entri SCC nie sure dah berdaftar dengan mana mana bank yang ada Internet Banking kan?? Haa.. jangan nak dok geleng geleng kapla noo .. dosa, kur0s pahala tu kang ^_^ Baik korang jaga jaga dengan duit korang.. Bukan apa, kalau korang tak berjaga semperna demam raya nie SCC sangat pasti la korang sure akan melabur dengan jayanya kat bursa saham Zara, Forever 21, Padini, E|X macam-macam lagi laa.. (eheh saja je bagi hint brand brand celah gigi ;p) Rasanya lebih baik SCC, korang, kamu, dia dan mereka derma kat IRM nie kan? Cukup memadai walaupun cuma RM10 sahaja korang click Internet Banking korang tu kalau korang rasa sangat leceh nak pergi Bank kann.. Amin murah rezeki besar pahalanya : )

Aku rujuk kesengsaraan rakyat Somalia nie pun melalui blog BA dan Ujang.. Sangat menyayat hati, pergi terjah kejap okay tak? Alaa luangkan sikit je pon masa korang untuk ambil tahu yea dakk?? Sementara tu jom checkitout beberapa gambaran rakyat Somalia kat sana .. Ehsan dari Abang Google ; ) :

Ntah apa lah khasiat yang ada dalam periuk tu kan.. Kesian dorang sobbsobb!
"adik aku suruh pergi beratur amik bubur lambuk pun malu ntah hape2! berlagak dan tak bersyukur" 

Korang rasa budak budak nie tau tak apa tu, 
Happy Meal?
Yogurt Calsium? 
Honey Star?
*sedangkan yang dorang santap sampai jilat jari tu cuma gandum yg tak ada rasa T_T

Mesti budak budak nie gembira kalau tubuh mereka disarung dengan,
Baby GAP
Guess Kids & Baby
Anakku
Ya'Allah .. berunutngnya kita ;'(

Waktu kaki kita dialas dengan Vincci, Adidas, Nike..
Mereka cuma berjalan dengan berlapiskan kulit tapak kaki yg
mengering dan tebal ;'(

You can also bank-in your donations to our Maybank (5621 4270 8704) or CIMB account (1259 0000 804 058), and fax to us the bank-in receipts to our fax number (03-8948 7339) or e-mail the receipt to info@irmblog.org

Please specify on the receipt which appeal you would like to donate to. For a more detailed explanation, call us on 03 8948 6334.

 (**Ehsan dari IRM dan Ujang)

Wednesday, August 17, 2011

Wednesday : Iftar makanan cina ?? Boleh ke??


Pak Ya Terbaikkk Okay Yummsyyy !!
Try buka kat sini korang sure berbaloiii .. area Desa Pandan/Kg.Pandan mcm tu laa ^_^


Tiram masak apa pon tak tau lerr --'
Yang nie memang sumpah aku tak leh telan .. herkkk !


Okayy, siakap nie sangat layann! 
Tapi siakap masak apa?? Ntah aku tak ingat lerr ;))


Daging nie sangat lembutt okeh yummss!
Tapi we all tak expect pon ada potaiii --' 


Ini ayam ! Rasa dia likat dan melekat kat tekak hoyehh !
Rempah yang syiokkk --'


Sotong gergasi yeahh! Our fav menu hokeh..
Perghhh.. sotong masak butter + kuning telur asin dicincang haluss!
Ouchh .. tak puass hokehh !


**Act, banyak lagi makanan tapi tak sempat snap dah Azan Berbuka! So, santappp lerr ^_^
Jgn lupa cuba try test tau.. Masakan Cina Muslim laa jgn risauu hehe ~ 

Rabu : Wednesday : Mercoledì : Mittwoch : Miércoles : बुधवार !!


SaLaM NuZuL QuRaN BloGgErS 

Tuesday, August 16, 2011

Sudah Hampir 1 Tahun 9 Bulan DIA pergi : R.I.P babe !

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti

entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat

bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah


banyak segala misi dan ambisimu

akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

**************************************************

Salam Ukhwah ...

Dah lama dah 'dia' pergi. Tapi aku kat sini tetap fake depan semua, buat buat happy.. Tiap kali ternampak yang sebijik serupa macam dia.. Tuhan jea tau macam mana rindu nya dekat dia.. yang ada pengganti cuma gambar gambar dia.. tiap kali tatap, pejam mata, rasa macam tengah gembira duduk dengan dia.. nangis tido! Kehilangan paling besar dalam hidup aku yg orang tak kan paham. Entri aku kali nie pasal feeling aku kan? Biar laa .. kadang kadang penat jugak simpan.. Nak luah kat manusia xdek guna nanti lagi kena ungkit segala hal .. baik menaip dari bercakap.. Ntah laa.. Raya tahun nie sumpah kosong! Rezeki tak kuat untuk pastikan kitorang terus bersama .. Redha? Memang redha cuma kadang kadang sapa tak tersentuh bila teringat kan? Hurmm .. Tiap kali dengar lagu Aishiteru tu sure ingat dia.. sebab aku memang suka melalak lagu tu tiap kali dengan dia dulu T_T ! Masa mula mula bestie aku bagi dengar lagu nie, aku terus Burn CD okay and dengar tiap masa dengan dia.. Herghhhh ce bayangkan apa aku rasa weiii ??!! Macam shitt okay baik aku buka kott sekarang nie .. kalau dah gundah gulana sangat kann.. sebab tu lah tak nak ingat!!! Tapi rinduuu.. Korangg, sekarang korang paham tak kenapa aku suka elak bila korang tanya pasal dia??  Bukan tak nak jawab tapi bagi aku dia dah pergi .. dah lama dah kan.. hurmmmm!

-pegi mampus laa nak kata aku feeling2 gedik kat entri nie okay.. sebab utama entri SS nie wujud? Sebab dah tak larat nak tahan laa kudee .. haihhh ~ 


**Kalau diberi pilihan utk memilih apa yg aku nak putar masa lalu? Aku cuma nak DIA ada balik dengan aku and aku janji nak jaga dia even kena ikat perut sekali pun :'( tapi segalanya dah terlamabt kan... Macam mana dia sekarang??  




 R.I.P babe T_T

Monday, August 15, 2011

Jangan Bukak Mulot ... Busukkkk !!!

Salam Bloggers..
Dah masuk hari ke-15 ramadhan kan ?
So far SCC belum tinggal lagi hehe.. tapi nanti dah detik detik 
terakhir Ramadhan la bulan SCC nak gugurr .. alaaa ! 
Haaa..puasa kan? Nafas sure berbau kan .. biasa la tu dah kata 
'menahan diri dari lapar dan dahaga dan fitnah dan dosa..' 
kannn ?? Mama SCC dulu selalu cakap :
"bulan puasa bagi sesiapa yg berpuasa, mulut harum macam syurga.." 
Biasa la ibu ibu memujuk supaya anak anak teruskan puasa kan : ) 
So jangan bukak mulut luas luas ! Jom layan VC nie jap !
p/s : gelak kuikui je taw , jgn gelak haha puleksss ;D

**kepada yg pernah tengok tu diam diam sudahhh ~ 



Kisah Phone 1 




kisah phone 2 
(ada bahasa kurengasam sikit yerr, sikitt jerr ;p)

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI jangan menyesal !!


Gila pantas ! Tak pernah sepantas nie mengarang entri hokeh!
Walaupun entri berbentuk 'kecemasan' kann ;D
Pertama sekali TERIMA KASIH SERATOS MILLION kat MTT 
sebab ingat kan SCC pasal tempahan t-shirt BERHANTU 
kelab malam bro ben tu.. chaippp bukan! 
Kelab Blogger - Ben Ashaari tu laa ; ) SCC dah pun email untuk tempahan!
Yaayy.. hope dorang tak terlepas pandang laa yerr .. tak sabau dah nie disebabkan keJELESan 
terlampau nengok MTT dgn bloggers lain dah dapat dorang punyaaa ^_^

**Cepatt tempahan dibuka sementara stok terhad neh! Nak tempah? - SINI **

Friday, August 12, 2011

Info Seciput : Para fuqoha berbeza pendapat tentang hukum seorang muslim memasuki gereja.

Salam Ukhwah Dan Salam Jumaat Bloggers ...

Malam tadi lepas buka dah mula balik ber-beading dengan Sifu Shakila Kerk ^_^ sapa dia? Ouh.. dia sepupu sepapat Kurt Cobain, hebat kan dia? Duduk  Malaysia terus jadi penjahit manik.. nampak tak betapa Melayu nya Cik Kerk yang Amerikaaa tuu (0,o)  <-- Biasalahh .. greeting memang menyimpang punyaa! Abaikan~

Sambil-sambil menjahit macam macam la digosipkan.. kiranya pukul canang habis habis lah sebab dah berbuka kann.. Ecehh gile jahat! Aku tekun jahit sambil berzikir dalam hati (pentipuu!) yang dorang sambil jahit sambil stalker tenet se dalam lautan plus segarkan mata dok tatap blog Kak Senduk ;D Nakal nak mamposs kak senduk tu uollsss harharharharrr ^_^ ! Member dok selit topik pasal isu gereja tu .. macam macam pendapat keluar .. Nah aku dah entri kan info celah gigi pasal isu tu .. cuba selakk jap :

**Manusia tidak bijak dalam semua hal. Boleh jadi kita bijak dalam beberapa hal dan bodoh dalam beberapa hal yang lain. Itu sebab dalam Islam kita disuruh untuk bertanya kepada orang yang tahu, “Tanyalah kepada pakar, jika kamu tidak tahu.” - Pena Minang !  

Para fuqoha berbeza pendapat tentang hukum seorang muslim memasuki gereja.

1. Yang Memakruhkan


Ulama di kalangan mazhab Al-Hanafiyah menyatakan bahwa makruh hukumnya seorang muslim memasuki gereja atau tempat ibadah orang kafir.
Sebab tempat tersebut merupakan tempat berkumpulnya syaitan bukan kerana seorang muslim tidak punya hak untuk memasukinya. Keterangan ini boleh kita dapati pada kitab Hasyiyah Ibnu 'Abidin jilid 5 halaman 248.

2. Yang Membolehkan


Para ulama di kalangan mazhab Malikiyah dan Hanabilah serta sebagian ulama Syafi'iyah berpendapat bahwa seorang muslim diperbolehkan memasuki gereja atau tempat ibadah orang kafir lainnya.

Tapi sebahagian yang lainnya mensyaratkan harus ada izin dari mereka yang menggunakan tempat tersebut.

Keterangan seperti ini boleh kita baca pada kitab Kasyful Qana' jilid 1 halaman 294 serta kitab Hasyiyatul Jamal jilid 3 halaman 572.

Oleh karena itu hukum memasuki gereja seperti halnya untuk menghadiri perkawinan atau bertugas melakukan pekerjaan tertentu, bukanlah sesuatu yang diharamkan.

Asalkan selama orang muslim tersebut tidak melaksanakan hal-hal yang bertentangan dengan aturan-aturan agama. Meskipun demikian, sebaiknya dia tidak melakukannya kecuali jika dianggap perlu dan mendesak.

Yang Mutlak Diharamkan


Sedangkan hukum memasuki tempat ibadah orang kafir pada saat mereka sedang merayakan hari agama mereka adalah haram. Keharaman ini berangkat dari perkataan shahabat Umar bin Al-Khattab ra:

"Janganlah kalian memasuki tempat ibadah orang kafir pada saat mereka sedang merayakan hari agama mereka, karena kemarahan Allah akan turun kepada mereka." (Silahkan lihat kitab Al-Adab Asy-Syar'iyyah jilid 3 halaman 442).


Wallahu a'lam bishshawab, wassalamu 'alaikum warahmatullahi wabarakatuh : )



**Sambil sambil tu jom senaman mata dengan mem-follow mellow
Kak Senduk kita yg nakal neh ;D tekann kuat2 header kat atas utk
link ke blog beliauu .. checkitout ~ 

Thursday, August 11, 2011

Korang ... Anak Siapa Nie ??!!!


Megat Evan Raez 


Tristan Tareef


Nurul Arfaeka @ SCC
(HaHa! Nak jugak nyemak eh Si Kepala Besar nie)

Tahu tak anak anak sapa tu? Comel kan? 
Ishhh.. geramm rasa nak geget, picit dan kunyah jea!
Megat Evan Raez : Anak Intan Sarafina : )
Tristan Tareef : Anak Serina Chef Wan
Kanibal betul dah nie ^_^ Sweet nya ada baby ...
SCC dah standby kunun2 nama anak duuu --'

Lelaki
Amsyar Nur Iman
Aryan Nur Iman
Afham Nur Iman

Perempuan
Qaireen Nur Islam
Qaizara Nur Islam
Qisya Nur Islam


*ala la la.. getiss nau lah kau mok >,<



Ber-Spontan di hari Khamis !


"..tanpa kekayaan, tanpa kekasih kaya raya, tanpa berwajah cantik, tanpa kenderaan mewah,
tanpa rumah megah, tanpa pelajaran tinggi, tanpa laptop MacBookPro, tanpa iPhone, aku masih diberi peluang untuk terus bernafas bersama dengan sahabat dan keluarga yg sangat aku cintai.."


Wednesday, August 10, 2011

Gejala FB : Kau Bangga ke Update Yg Kau Tak Puasa ?!!



Salam Ukhwah ...

Tajuk entri macam biadap eh ? Hari nie batul betul sehari suntuk aku melangok dok BW and kejap kejap switch ke FB puleks.. Dari pagi tadi dorang dok update yang dorang tak puasa.. Mula-mula gelak2 la jugak .. tapi pelik la gak sampai laa nie pon ada je lagi manusia yang lain plak seronok dok hingar satu daerah pesbuk yg dia tak puase weii .. aishh! Perempuan sebab peyed .. yg laki kott paling ramai update ajak kawan kawan lunch laa.. bila kawan tu pekik kat status dia : "Woiii!! tak posee !!" dia pulak membalas pesanan tersebut .. "Alaa..biasa laa..haha nak ke meh la dtg rumah clear !" : ) - Good !

**Kalau aku jd kawan dia aku balas mcm nie "Boleh2 lokasi??" (pastu pegi report jabatan agama islam..cayalahh) ;p

**Member aku baru balik Bandung .. yg peyed nie mintak supir stop kat kepci nak tapau balik hotel.. tapi Bandung gile rengg, boleh makan kat situ even bulan pose pun okee! walaweyy, tak dek halangan duu..gile ! 

Aku bernafsu ? Korang pun sama okay !


Salam Ukhwah Bloggers...

Lama tak membebel kan? Tapi tiap kali NAFSU nak membebel datang mesti hari Rabu haihhh.. So, wordless wednesday pun tak lama laa kan? Alaa tak apa la ekk? Tengok gambar atas? Jom rungkaikan : ) 


Si Gadis yang ketandusan cinta, harap kan sesuatu yang ikhlas datang dari lubuk hati Sang Kekasih kan? Sanggup dipeluk dan dibelai dengan harapan yang menggunung tinggi. Dalam hati berkata-kata : "tak rugi pakai seksi, tengok dia dah cairr..aku tau dia dah mula sayang aku.." Sang Kekasih pun bercita-cita : "Pehhh, pempuan nie senang dapat laa.. siap kau, memang aku Touch 'n' Go je lahh.."Segalanya NAFSU !

Aku bernafsu, korang bernafsu, binatang bernafsu, barbie doll?? Herkk.. tak! menyimpang ;)) Pendek kata semua bernafsu.. panjang kata ? Panjang tak kata apa apa lah ! Yg tinggal sama ada nafsu yang wujud tu terbahagia kepada apa jenis nafsu .. Jom Kongsi :

Jenis-Jenis Nafsu Menurut Islam



Nafsu itu adalah keinginan manusia yang tersirat dalam akal pikirannya. Nafsu ada yang baik, iaitu nafsu yang tidak bertentangan dengan hati nurani serta perintah-perintah dan larangan-larangan yang Allah tetapkan. Namun ada pula nafsu yang buruk, yaitu nafsu yang hanya untuk memenuhi keinginan pikirannya saja, tanpa melibatkan hati nurani dan ketetapan Allah. Berikut ini adalah jenis-jenis nafsu menurut Islam.

Nafsu yang buruk :

Nasfu Amarah
  • adalah nafsu yang berbangga apabila membuat sesuatu kemungkaran.
  • mereka adalah dari golongan yang bermaksiat di mata dan di hatinya.
  • mereka adalah golongan ahli neraka.
Nafsu Lawamah
  • adalah nafsu yang menyadari apabila melakukan suatu kemungkaran.
  • golongan ini beramal tetapi masih ada riya, hasut, dengki dan sebagainya.
  • nafsu mereka tetap dilakukan walau mereka tahu itu salah.
  • mereka adalah golongan ahli neraka.
Nafsu Marhamah
  • adalah nafsu yang telah dapat membuang sifat tercela.
  • walaupun begitu, mereka masih mengkritik diri sendiri.
  • mereka adalah golongan ahli neraka.
Kemudian nafsu-nafsu yang baik adalah :

Nafsu Mutmainah
  • adalah nafsu yang lemah lembut.
  • mereka mendapat ketenangan dan menghilangkan gelisah di jiwa.
  • mereka adalah orang yang sholeh.
  • golongan ini adalah dijamin surga.
Nafsu Raudiah
  • adalah nafsu yang berusaha untuk melatih diri untuk mencintai Allah sepenuhnya..
  • mereka bergaul dengan orang banyak tetapi hatinya semata-mata hanya kepada Allah.
  • mereka bisa juga disebut sebagai Wali Allah.
Nafsu Kamaliah
  • adalah nafsu yang sempurna, nafsu yang hanya dimiliki oleh para Nabi dan Rasul.
Nafsu Mardiah
  • adalah nafsu yang terbaik dan yang paling dicintai Allah. Nafsu ini adalah nafsu yang paling di ridhai Allah. adalah nafsu yang terbaik dan yang paling dicintai Allah. Nafsu ini adalah nafsu yang paling di ridhai Allah. Keridhaan tersebut terlihat pada anugrah yang diberikan-Nya berupa senantiasa berdzikir, ikhlas, mempunyai karomah, dan memperoleh kemuliaan, sementara kemuliaan yang diberikan Allah SWT itu bersifat universal, artinya jika Allah memuliakannya, siapa pun tidak akan bisa menghinakannya, demikian pula sebaliknya orang yang dihinakan oleh Allah SWT, siapa pun tidak bisa memuliakannya.




Wordless Wednesday Ramadhan !

-Kila-

-Molly-

 -Mine-

-Weekend hari tu, Balik Kampongg!-

-Yesterday : Ber-penyet with Mr.Bie! Tenkiu sayangs ;D -


**Ahah! sila cover iman yerr ; ) Hari nie sesi berbuka bersama bestie kat Ikan Bakoo Yaayy~

Saturday, August 6, 2011

Doodle For Winner #3 : Tenkiu NANAD !!


SCC versi solid molid hehe ^_^

Finally dpt gak kidnap lappy cousin sat hehe .. clumsy gile perangai selagi tak dapat bukak blog eheh ;D
Tenkiu Mira Si Tuan Lappy , jasamu ku kenang ; ) 

Sapa NANAD ? Klik Sini sekarang!! ;))

Thank You Awak !

Doodle comel Dari Nanad utk SCC !!!

Salam olls..

Waaa... Sangat2 suka okey! Nak lompat bintang x boleh sebab puasa hehehe :p nanad comel
bg doodle utk SCC .. Tq tq tq nanad!! Tapi sorry yea terpaksa create entry basah basi sebagai ucapan terima kasih nie sebab lappy tertinggl laa.. Waa! Nanad jgn buang entri tu plak yea huhuhu.. Belum kidnap lagi doodle tu ;D nak lappyy kite waaa!!


**nak tgok?!! Korang pi terjah blog nanad taw..sekarang!!!

Sahur Kebaboom Dan Keterujaan Lulu Caldina! !!

Salam ukhwah ...

Disebabkan tertinggal lappy Kat rumah.. Aku meng'update blog pong pinjam iPong mokcik
Je lah yerr.. Aku nk ada gadget neh?? Uishh, tahun depan la gamaknyaa..
Okay back to basic la wuii ;D puasa ke-6 nie baru berpeluang sahur Kat kampong ngeee!
Maka sahur aku pon kemain kebaboom la kan.. Gile aku sahur ratah Sambal belacan + rendang Ayam
Tambah 2kali hokehh ;p (gomokkk!) 1st time berkelakuan & bernafsu aneh begitu haihh! Janji tamo buat lagi dah ;)) maybe sbb terlalu teruja kott sebab dpt bermanja bagaii dgn nenek ! Auww..getis ^__^ ! kenapa Nama lulu diseru?? Adakah utk memcapap!? Uishh..tidak sama sekali! Nak bisik Kat cek lulu bahawasanya SCC dah mula jatuh chenta Kat galaxy tab cousin yg sejiban mcm lulu punya.. Nak gadget tersebutt!! Waaa~


**masih bekerja kuat Demi penunaikan permintaan hati .. Amin :)

Friday, August 5, 2011

Blogger Sejuk Mata Dan Hati : Terjah Beliau !



Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya.
Harta itu racun, zakat itu ubatnya.
Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu ubatnya.
Seluruh umur itu racun, taat itu ubatnya.
Seluruh tahun itu racun, Ramadan itu ubatnya.


**Blog beliau penuh dengan info dan sangat bagus untuk dikongsi.  Semperna Ramadhan nie jom blogwalking  sambil mengaut ilmu serta sucikan mata daripada terbaca entri-entri yang berbentuk umpatan sesama sendiri.
SCC tak cakap la SCC bagus, jgn salah faham : ) Sekadar berkongsi sesama bloggers. 

Wednesday, August 3, 2011

Bulan Puasa : Lembaga bertenggek belakang aku !

Salam Ukhwah ...

Bulan Puasa pon ada lembaga taw! Jangan memain! Hari nie pagi jea aku on Skype & Fb kejap. Pastu dah dapat tugas. Alaa, seciput tot tett tugas nya pong .. Mata ngantuks neh! Habis buat kerja ingat nak renggang2kan la otot sat .. sekali pusing makkk kauuuu ..... !!!! (bersambung)



Jeling jam kat lappy or desktop korang sat.. Haa, baru pukul 2.00pm kan?? Biasa la bulan puasa mesti rasa mcm lama sangat masa nak berjalan ekk.. dia merangkak ala ala manja mintak dokong gituu ^_^ ! Masa Oh Masa! and bulan puasa gak kerja tak berapa nak menimbun, kiranya boleh diselesaikan dengan perlahan dan tenang, setenang itik berenang kata kauu.. Cerita perihal geng geng abang2, kakak2, makcik2 dan pakcik2 Koperasi Tentera yg merupakan tempat aku bekerja neh laa kan.. dorang pon sama macam aku, kerja tak banyak.. Dari hari Isnin hari tu aku tengok dorang buat kerja, start pukul 9am tung tang tung tang pukul doblas jeng jeng! Dah mengangkang dah .. Hehh best kan??!!


 Lepas tu mula la merayap dari satu tingkat ke ringkat yg lain .. yg bukan pegawai pong bujet ala-ala pegawai dok segarkan mata ronda ronda kawasan adehh =.=' ! Tau2 jea dah ada beberapa orang lembaga tercongok kat belakang aku sekarang neh sambil nengok aku up date blog and BW sana sini .. Hahahahaha! (dorang tgh baca la nie, bengong kan ;p) sebenarnya aku terkejott kott ;D tapi buat buat cool .. (Haa.. baca la lagi yerr wahai rakan setugas ;p) Lepas tu Abang Firdaus dah nampak kur0ss sebab dah pose 2 hari kahkahkah <-- ( sila abaikan sebab saja tambah,dorang dok melepet lagi kat belakang nie haa ;p) Sesungguhnya aku memang tak mahu dan tak kan la nak dok follow dorang melawat kawasan.. Baik aku layan blog lagi bestt ; ) Korang sangap kan tak boleh smoke hahahah  <-- (abaikan lagi, sebab tgh perli dorang ;p x nak blah lagi tuu haihh stalkerrr) Hahaha.. sudahnya mata aku yang segar bugar dok gelakkan lembaga lembaga kat belakang neh yg kusyuk tengok apa aku nak taip selanjutnya ... Lalalalaaa ~


Nie gelak untuk korang kat belakang tu yg mata dah kuyu, dada dah sangap nak sedott oksigen 
pastu buat muka macam musafir yang haus difadang fasirrr ;D ;D ;D

Wordless Wednesday : Kami Lesbian !

Salam Ukhwah ..

Persahabatan yang sejati, 
akan membawa kerinduan yang abadi..
Sesungguhnya persahabatan itu lebih unggul
daripada percintaan..
Tanpa persahabatan, percintaan akan berakhir...
Tetapi tanpa percintaan, 
persahabatan boleh kekal !
Hargailah persahabatan yang terjalin =')







** tidak! kami BUKAN lesbian laa ^_^ ! Mereka, pengarang jantung saya !!

Tuesday, August 2, 2011

Perlakuan Keji DiBulan Ramadhan : Tol Kajang !


Salam Ukhwah..

Nampak tak apa yg mamat tu buat? Kejadian nie baru je jadi and mangsa dalam kereta tu 1 of my auntie dgn kawan dia. Kalau tak silap kat tol kajang laa dia kena mcm nie.. Mamat tu tak puas hati sebab kawan auntie aku tak nak bagi chance dia potong que then sampai jea dekat lorong tol mamat tu keluar sambil tumbok2 and pijak2 kereta kawan auntie aku tu sampai kemek habissss.. Mulia nya kelakuan dia bulan ramadhan nie kan! Tapi bila dia nampak jea auntie aku amek fon nak call polis dia belah! Sayang.. sebab panic kan, dorang tak sempat amik nom plat kereta.. tapi sampai laa nie auntie aku ingat lagi muka jahat mamat tu! Nasib ada cctv so ada la bukti kan .. Orang tol buat apa jadi macam tu?? Aku pong xtau ....


**mentang-mentanglah yg ada dalam kereta tu perempuan jea, berani lah kauu! Cuba Abg Ben yg gagah perkasa mau cuakkk dia hehe ^_^

Hari Pertama Berbuka .. Hampeh !

Salam Ukhwah,

macam biasa la bila ramadhan datang kan. Bile dah pukul 3pm tu mula lah nak tergeliat sana sini. Mata plak asyik jeling jam. Cehh, mentang mentang balik awal. Dalam kepala otak macam2 juadah pikir. Kemain la tak sabar nak pergi terjah pasar juadah yang ada. haihhh~

Sampai rumah jadi anak mithali la.. masak nasi, masak air, susun pingan n cawan atas meja.. lepas tu tunggu member hangkut pergi pasar juadah.. Jem punya pasal kitorang sampai sana pukul 6 lebih -__-! Lauk pauk dah habes, kuih muih pon habes.. tapi kat sana punya pasar juadah tak banyak kuih and air.. asal?
Dengan perasaan hampa aku pon redah jea la mana mana kedai air.. yelah takut tak sempat sampai rumah boleh buka dalam kete kan ..



Haikkk??? Macam tu pon ada ke?? Iskhh.. buatnya kena buka dalam kete dah naya kena teguk air payau xdek gula laa bang.. Hampess bethol laa =.=' ! Tu lah 1st time aku kena macam tu, tapi yg best nya bukan kedai dia jea.. dekat 2 3 kedai jugak laa yg xdek gula.. Apakah??


**ingatkan sebab gula habis ke rupanya itu salah satu trand baru katanyaa.. alahaiii~ 

Monday, August 1, 2011

#3 Ramadhan : Entri keLautan dalam tidak bertepian !

Salam Ukhwah..

Dua entri sebelum nie cuma di copy/paste untuk dijadikan satu perkongsian even aku tau lerr semuanya dah terra belaka yea dak?? Hehh, berlagak bebenorr ;) So entri ke-3 utk hari nie ku gagah kan mata nie utk menaip yeahh! Cett la kau muks, padahal mata terkebil-kebil kapla dok pinar twinkle twinkle little star dek penangan ikan siakap 3 rasa mama sahur tadi.. perghhh, kemain menu sahur mcm buka kann? Sila salahkan mama saya yerr beliau mungkin teruja 1st puasa hekhek ...




Dah dah .. jom cerita pasal target Raya tahun nie yg sememangnya keLaut habess isk isk ! 

Target aku raya nie nak la ada banyak sikit baju kurung memandang aku mmg kekurangan baju kurung kan.. nak laa tempah kat Auntie Kimme pastu jahit sendiri macam macam manik kat baju sendiri tu kann.. last2 butik tu dah tak hambek tempahan ;( jadi secara tidak langsung cita2 aku nak memanik kan baju raya ku terkandas kat tengah pulau .. - ke laut ~

Target kedua nak la gantung benda baru dan sedikit branded kat bahu yg ala - ala pemain ragbi nie kan.. memang sangat sangat menginginkannya nak nak gaji sendiri fuhh mau tak gumbiraa ..
tapi stil jugak.. - ke laut ~


Yeahhh... target paling sipi-sipi dah diyakini mudah dilaksanakan haruslah nak beraya dengan smartphone baru idaman kalbu kan.. So boleh la aku dok ngupdate selalu mcm dorang dorang haha.. sahur makan apa, check-in bazaar ramadhan laa, sampaikan check-in masuk masjid pi tunai tarawih pon dorang sempat gak update.. funny kan?? So boleh la juinn mereka klau ada smartphone .. lagi layann nk raya kan.. 
tapi masih jugee... - ke laut ~


**kalau dah semua ke laut mane nya yg nak ke darat ntah ?? Alaaaa ~,~