♥ King and Queen :

Thursday, April 14, 2011

Melayu : Kemana Hilangnya ??

Salam Ukhwah : )
Comel kan monkey sebelah ni? Dia malu seyhhh ;D
Hehekk.. Monkey pun tahu malu tahu ...
Kita bukan nak sentuh pasal aurat atau pun keagamaan,
kita cuma nak menulis tentang etika. Agak-agak korang
lah kan.. kemana hilangnya sikap & semangat kerjasama diantara kita orang Melayu ya?? Themuks bukan nak menjatuhkan martabat orang Melayu okay! Cuma rasa macam perlu utk buka satu entri kudusan tentang mereka. Itu pun berdasarkan pengalaman sendiri yup!


Korang ... persaingan tu perlu kan dalam sesi pembelajaran/pekerjaan. Tapi biarlah persaingan yang sehat. Hey! dikalangan blogger-blogger pun wujud juga persaingan tau. Contohnya, berebut-rebut nak mencantikan blog masing-masing. Berlumba gak nak join macam-macam contest menarik. Tak kurang juga yang sebuk dok mencapap kat dalam blog demi menaikkan traffic blog mereka. (aku pon pernah gak mcm tu dulu ;D) Semua tu pon di panggil persaingan bukan? Persaingan sehat ke tak sehat, korang nilai lah sendiri ; ) Themuks juga merupakan seorang pekerja. Heehehee. Iskhh.. sedih plus sakit hati yang tak boleh nak diluah! sebab persaingan yang aku dapat ni kira kategori yang agak menyirap lah jugak! Baru genap 1 tahun aku jadi warga dotdotdot nie :) for sure lah aku memerlukan tunjuk ajar & teguran kalau aku buat silap.. betul tak?? Aku juga jalankan tugas aku berpandukan etika-etika kerja yang telah pun aku tandatangan. Kiranya aku ni straight girder lah. (haha,ngaku pong!) So bub-bub nak menyeleweng a.k.a hentam kebaboom nie sememangnya aku liat.. aiyakkk! Sampaikan aku dipijak & ditindas oleh bangsa sendiri tahu?? (Woowoowoo,sampai hati!) keluar dah madah pujangga.. Dah lah kedekut ilmu, penindas tegar pula tu :'( kalau macam ni macam mana bangsa kita nak naik makcik pakcik sekalian??? Stop lah pandang negatif dan tindas menindas bangsa kita sendiri. Malu tau sebab yang kritik sikap mereka tu merupakan bangsa yang bukan beragama islam, atau lebih tepat bukan 'orang' kita. Aku yang menghadap kritikan dorang tu tebalkan muka je ='( Ada la juga rasa nak tampar sekor-sekor. Tapi apa yang dorang kritik tu adalah fakta dan bukan auta! Kerja mestilah nak seronok bukan sedih. Padahal aku nie kemain lah bangga kebabeng menjadi anak Melayu tau.. Tapi .... Huuu ~

1 comment:

red nerd said...

sangat sokong! islam tapi bukan macam islam! kita semua patut bersyukur stay dekat negara islam yang boleh menutup aurat tanpa di kata pelik. klau dekat oversea tu pakai hijab di kata weirdo! but dekat malaysia selagi boleh membuka selagi tu lah. klau tegur kata tak up to date! kepala otak dia! pikir pikir kan.